Vállalkozz velünk!

Hogyan indíts kevés pénzből vállalkozást?

“Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást.” (Stephen Dolly)Sokszor találkozok azzal a véleménnyel, hogy vállalkozást csak akkor lehet indítani, ha van hozzá kezdő tőkéd, amit általában pár millió forintban szoktak definiálni.

Első kézből tudom cáfolni azt a tézist, miszerint vállalkozást csak sok pénzből lehet elindítani, ez egyáltalán nem így van. Persze nyilván nem mindegy, hogy milyen vállalkozásról van szó! Ha építőipari céget, éttermet vagy autószalont szeretnél nyitni, akkor evidens, hoy sok pénzre lesz szükséged. De ha el szeretnél indítani egy vállalkozást, és nincs sok, vagy éppen szinte semennyi pénzed, akkor sem kell elkeseredned. Nem te leszel az első, aki így kezdte, és másnak is sikerült már!

Nincs titok: egyszerűen meg kell nézned, hogy milyen vállalkozást lehet kevés pénzből indítani, és olyat kell indítanod. Ennyi 🙂

Egy vállalkozáshoz nem pénzre van szükség leginkább, hanem elszántságra, lelkesedésre, és valamennyi marketingtudásra. Enélkül viszont nem érdemes elindulni.

Milyen vállalkozást lehet felépíteni kevés pénzből? Mutatom a lehetőségeket!

1. Nyújts szolgáltatást!

Nyújts olyan szolgáltatást, amelyhez nincs szükséged különösebb anyagi befektetésre. A számítógépen végezhető, adminisztratív munkák ilyenek, hiszen itt csak egy számítógépre van szükséged és internetre, ami a legtöbb háztartásban amúgy is megtalálható. Az online asszisztens, virtuális titkárnő és hasonló munkák vállalkozóként is végezhetőek, otthonról. 

Az általad kínált szolgáltatásnak egyébként nem muszáj virtuálisnak lennie, a lényeg, hogy olyasmit csinálj, amihez nem kell nagy befektetés. Ha klasszikusokat szeretnék említeni: pl. kutyasétáltatás, ablakmosás 🙂 Ezek csak példák, a lényeg, hogy olyasmiben gondolkozz, amihez kb. elég a két kezed.

És persze arról se feledkezz meg, hogy ha törvényes keretek között szeretnél tevékenykedni, akkor a szükséges végzettséged és engedélyeid is legyenek meg! (Már ha igényel ilyesmit az adott feladat, természetesen.)

2. Oktatás

Manapság már teljesen elterjedt, hogy pl. a nyelvtanárok Skype-on tartják az órákat. Persze nemcsak nyelvet lehet így tanítani, hanem számos más dolgot is. Egy másik lehetőség, ha online tanfolyamot készítesz, amelynek a leckéit e-mailben küldöd ki a résztvevőknek. Megspórolod a terembérletet, az esetleges utazgatást – és nemcsak te, hanem azok is, akiket oktatsz, ami szintén nem utolsó szempont.

3. Könyv, e-book, infotermék

Ha értesz valamihez, és a tudásodat pénzzé akarod tenni, akkor írhatsz róla könyvet, amit e-book formátumban is árulhatsz, ennek totál nincs semmilyen költsége, ellentétben a valódi, kézzel fogható könyvvel. Esetleg készíthetsz infoterméket is, amelyet nem muszáj DVD-re kiírva árulnod, a letölthető formátum is tökéletesen megteszi. Sőt, még praktikusabb is, mert sokkal hamarabb eljut az ügyfélhez, mint amit postán kell feladnod.

4. Webáruház olcsón: Drop shipping!

Egyik olvasónk, Roni kérdésére is válaszolok ezzel a bekezdéssel, mert ő kérdezte, hogy mire jó és kinek ajánlott az ún. dropshipping.

Ez a következőt jelenti: 

A dropshipping során a kiskereskedő és a nagykereskedő együttműködik egymással, kölcsönös előnyre téve szert ezáltal. A kiskereskedő webshopot nyit, de nem tart árukészletet, hanem szerződést köt a nagykereskedővel, akinek a termékeit feltölti a webáruházába. Amikor a kiskereskedőtől valaki vásárol, akkor a megrendelést továbbítja a nagykereskedőnek, aki közvetlenül a vevőnek küldi el a megrendelt terméket anélkül, hogy kiderülne: a termék nem közvetlenül a kiskereskedőtől érkezett.

Ez előnyös a nagykereskedőnek, hiszen így többen veszik a termékeit, és előnyös a webáruház tulajdonosának, mert nem kell raktárkészletre költenie, így raktárt bérelni sem, és spórolni tud a postaköltségen is. 

Ez egy olyan üzleti modell, ami nem igényel nagy anyagi befektetést, ezért ideális azok számára, akik nem rendelkeznek jelentős kezdő tőkével.

A problémát az szokta jelenteni, ha több helyről származnak a termékeid, mert ebben az esetben a vásárlóhoz két különböző helyről kell eljutnia a terméknek, ami viszont már gondot okoz, hiszen így dupla annyi lesz a postaköltség. 

További tanácsaim:

  • Végezz piackutatást, mérd fel az igényeket! Az egy dolog, hogy neked tetszik egy ötlet, de ettől még korántsem biztos, hogy a nagyközönség is vevő lesz rá. Fórumokon, Facebook csoportokban remekül lehet közvéleményt kutatni, és a vadidegen emberek a kellő kíméletlenséggel fognk szembesítani azzal is, ha valami nagyon sántít a tervedben.
  • Kezdd kicsiben! Nem kell rögtön mindent felrúgni, minden hidat felégetni magad mögött. Munka mellett is remekül el lehet indítani egy vállalkozást, és ha kinövi magát, és már meg tudsz belőle élni, akkor bőven elég felmondani.
  • Webáruházat nyitnál? Az is megoldás lehet, ha egy egészen kicsi összeget áruba fektetsz, majd elkezded árulni pl. a Vaterán. Ez még nem szabálytalan, és ettől nem leszel adócsaló, hiszen évi 600.000 Ft-ig adómentesen árulhatsz így. A megkeresett összeget mindig fektesd áruba, így egyre nagyobb lesz az árukészletet, illetve azt is látod, hogy valóban kelendő-e a terméked. Ha minden jól halad, már nyugodt(abb) szívvel nyithatod meg a webáruházat.

Persze,  sokan most biztosan azt mondják: oké, mindez szép, de reklámozni is kéne a termékeket, és az is pénzbe kerül!

Amikor nincs sok pénzed, előtérbe kerül a leleményesség. 🙂

  • Szolgáltatást nyújtasz? Nézz körül az ismerősök körében. Ismerősök közé az internetes ismerősök is odatartoznak természetesen.
  • Végezz néhány ingyenes referenciamunkát, és cserébe kérj pozitív véleményt, ajánló sorokat, amit kitehetsz a honlapodra, illetve kérhetsz valódi ajánlásokat is, vagy tippeket, hogy kit érdekelhet még a szolgáltatás.
  • Termékeket árulsz? Reklámozz minden létező ingyenes felületen: apróhirdetési oldalak, ingyenes apróhirdető újság, Vatera, Facebook csoportok (a Facebook csoportok üzleti felhasználásáról egy online tanfolyamom szól, a Facebook Csoportmarketing Módszerek), ingyens linkgyűjtemények, linkmegosztók stb. Szerinted ez gagyi? Oké, akkor vidd a pénzt sírva a bankba, és ha már kicsit több van belőle, akkor fizetős hirdetésekre is költhetsz.
  • Töltsd le a 99 hatékony és költséghatékony marketingtipp c. ingyenes e-bookomat, 99 tipp között biztosan találsz olyat, amit te is alkalmazni tudsz.

Amikor kezdő voltam, és nem volt pénzem fizetős anyagokra, letöltöttem a netről mindenféle ingyenes anyagot, és feliratkoztam minden ingyenes tanfolyamra. Ezt te is megteheted, kattints a képre az ingyenes marketingtanfolyamhoz:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!